15 Mayıs 2011 Pazar

Risotto Zamanı.!

Yemek delisi olan bendeniz bugün kendine, bir İtalyan klasiği olan risottoyu yaptı:)
Malzemeler
1 su bardağı Arborio pirinci
1/2 paket mantar(porçini olması tercih edilir)
1/2 kuru soğan
1 diş sarımsak
1 kadeh beyaz sek şarap (tercihe göre)
1 paket rendelenmiş parmesan peyniri
30 gr tereyağı
Et/tavuk/sebze suyu




Önce tava kızdırılır sonra tereyağını eriterek ince kıydığınız soğan ve sarımsağı kavurun.
Pirinci ilave edip sürekli karıştırarak 5 dakika kavurun.
Mantarları ince ince doğrayıp ekleyin ve karıştırın.
Beyaz şarabı ilave edin. (tercihe göre elma sirkeside kullanılabilir)
Kaynamış tavuk suyundan(tercihe göre değişir) kepçeyle pirinç demlenene kadar sürekli ekleyip karıştırın.
Pirinç yumuşayınca ocaktan alın.
1 kaşık tereyağını tencerenin içine atıp hızla karıştırılır ve tekrar rendelenmiş permasan ilave edilir. Ve son olarak geniş bir tabağa risottoyu servis yapıyoruz, (üstüne dilerseniz tekrar permasan ilave edebilirsiniz)


PÜFFFF noktaları..!


Risotto yapımında aslında bir japon pirinci olan İtalyanın kuzey kesiminde bolca bulunan arborio pirinci kullanılmalıdır.(Bulamazsanız kırık pirinçde kullanabilirsiniz)


Soğan ve tereyağını kavururken renginin değişmemesine dikkat edilmedilir ardından koyulan pirincide saydamlık kazanana kadar sürekli kavurmalıyız,pirincin yağa bulanması, nişasta salması bakımından önemlidir (nişasta risottonun kıvamını verir)
Risotto ya et suyu yada şarap azar azar eklenmeli ve her eklemede sürekli karıştırılarak pişirilmelidir.
Risotto pişer pişmez ısıtılmış tabaklarda servis edilmeli tekrar ısıtılmamalıdır.

İşte bukadar, şimdi ben tek başıma bu muhteşem ziyafeti tatmaya gidiyorum, yapacak olanlara afiyet olsun:)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder